Službene stranice grada Sinja

Sinjska alkaGospa sinjskaGradovi prijateljiProjekti Grada SinjaKrediti, potpore, sredstvaOdbor za prevenciju kriminalitetaSavjet mladihObavijesti o nepropisno odbačenom otpadu
  Traži


 

 
 PRATIMO ZA VAS 
krediti 
bespovratna sredstva
 potpore

Muzej Cetinske krajine

Matični broj: 060142658
Tvrtka: Muzej Cetinske krajine
Sjedište: Sinj, Andrije Kačića Miošića 5
Telefon/Fax: 021/821-569
Pravni oblik: ustanova
zastupnica:
Anita Librenjak
Funkcija: zastupnica
Ovlaštenje: ravnateljica, zastupa ustanovu samostalno i pojedinačno, osim kad nastupa kao druga ugovorna strana i s ustanovom sklapa ugovore u svoje ime i u vlastitu korist, u svoje ime a u korist drugih ili u ime i u korist drugih osoba, kada je potrebna suglasnost osnivača.
Ove godine proslavit će 50-tu obljetnicu od svog osnutka, te će biti domaćin Znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva, koji će se održati tijekom listopada 2006.g., a koji će biti popraćen izložbom radnog naslova «Sinjska tvrđava Grad u svijetlu novih arheoloških istraživanja».

Tema Znanstvenog skupa obuhvatit će sva arheološka razdoblja s posebnim naglaskom na novija istraživanja na području Cetinske krajine, i to:

- sistematska arheološka istraživanja rimskog vojnog logora na Gardunu, te

- zaštitna arheološka istraživanja na tvrđavi Grada Sinja koja plediraju postati sistematska. U godini 2004. i 2005. u sklopu «Programa obnove i zaštite zidina sinjske tvrđave», koji je uz odobrenje i suradnju Državne uprave za zaštitu spomenika kulture, Konzervatorski odjel – Split, pokrenulo Poglavarstvo Grada Sinja, Muzej Cetinske krajine obavio je zaštitna arheološka istraživanja.
Arheološki se istražilo područje uz unutrašnju stranu južnog badema, od jugozapadne kule do jugistočne kule ( oko 400 m2). Tom prilikom otkriveni su stambeno-vojni objekti iz 17. i 18. st. Sudeći po povijesnim likovnim prikazima tvrđave iz tog doba riječ je o stojnoj kući namjesnika (providura), zatim dviju vojarni, te topovskog bastiona, koji su građeni od dobro obrađenih kamenih blokova pravilno uslojenih, s unutrašnjim popločanjem od kamenih ploča.
Utvrđeno je i postojanje razine podnica, komunikacije, natkrivenih i otkrivenih kanala za odvodnju oborinskih voda, te srednjovjekovna bedemska šetnica i grudobran.
Od sitnijeg arheološkog materijala pronađen je i veći broj kamenih i željeznih topovskih kugla različitih veličina, te ulomci glaziranog keramičkog posuđa, koji se vremenski mogu smjestiti od 15. do u 18. st., pri čemu ulomci vrlo luksuznog posuđa importiranog iz radioničkih centara Apeninskog poluotoka otkrivaju visoku kulturu življenja kasnosrednjovjekovnog dvorskog života na Sinjskom Gradu.
Službeni glasnikGradske komunalne odlukeZnačajni dokumentiGospodarska zona KukuzovacFotogalerijaNatječajiVažni linkoviZaštita i spašavanjeJavna nabavaPravo na pristup informacijamaProračunProstorno planska dokumentacija

Grad Sinj

Dragašev prolaz 24
21230 Sinj

Ured Gradonačelnice:
021/821-081

Radno vrijeme: 7,30 - 15,30
(pauza 11,00 - 11,30)

Stranke se primaju uz prethodnu najavu kod nadležnih pročelnika.

IBAN: HR36 2390 0011 8389 0000 3

Fax: 021/826-591

e-mail: info@sinj.hr

Pošalji upit

Copyright 2008-2011 Grad Sinj